Despliegue de redes alternativas de alimentación
Los casos de la Red Calisas y la iniciativa Bioleft en Argentina
Keywords:
agroecology, food sovereignty, family farming, agrobiodiversity, open source seedsAbstract
In this article we present the preliminary results of an ongoing qualitative investigation of alternative food networks in Argentina that began in 2019, which aims to characterize and distinguish them from conventional networks. We focus in this paper on the empirical study of two exemplary cases - on the one hand, the Network of Free Chairs of Food Sovereignty in Argentina and, on the other, the Bioleft initiative developed as part of the research project “ Transformative Pathways to Sustainability”. In this sense, the initial questions that guided our research were: What characterizes these alternative networks? How was the process of their construction? What distinguishes them from the hegemonic networks of research, education, production, certification, marketing and consumption? In this instance, we focus on the study of the documentation elaborated by the networks themselves, archives of other networks with which they are articulated, publications in mass, alternative and academic media of their activities, as well as their interventions on internet platforms
References
Anderson, Colin Ray; Chappell, M. Jahi; Kiss, Csilla y Pimbert, Michel Patrick (2021). Agroecology Now! Transformations towards more just and sustainable food systems. Cham, Springer.
Anello, María Cecilia; Rodriguez, Verónica; Bunge, María Marta; Wright, Eduardo y Carballo, Carlos (2020). “Soberanía Alimentaria y Economía Social. La Feria del Productor al Consumidor en la Facultad de Agronomía – UBA- 2015-2019”, Revista Americana de Empreendedorismo e Inovacao, Vol.2, No. 1.
Batello, Caterina; Wade, Len, Cox, Stan; Pogna, Norberto; Bozzini, Alessandro y Choptiany, John (2014) Perennial Crops for Food Security. Proceedings of the FAO Expert Workshop. Roma, FAO.
Carballo, Carlos (2018). Soberanía Alimentaria y Desarrollo: Caminos y Horizontes en Argentina. Ciudad Autónoma de Buenos Aires, Mónadanomada.
Clapp, Jennifer (2021). “The problem with growing corporate concentration and power in the global food system”, Nature food, Vol.2, pp. 404-408.
Clapp, Jennifer y Moseley G. William (2020). “This Food crisis is different: COVID-19 and the fragility of the neoliberal food security order”, The Journal of Peasant Studies, Vol. 47, Nº 7, pp. 1393-1417.
Ferrari, Carolina; Rodríguez, Verónica; Seba, Nicolás; Carballo, Carlos; Bunge, María y Boucau, Felipe (2014). “Experiencias y construcción de la “Feria del Productor al Consumidor” en la Facultad de Agronomía de la Universidad de Buenos Aires”, en: Jornadas “La viabilidad de los ´inviables´. Estudios, debates y experiencias sobre formas de producción alternativas al modelo concentrador en el agro”, Universidad Nacional de Quilmes, 13 noviembre.
Howard, Philip (2016). Concentration and Power in the Food System: Who controls what we eat? New York, Bloomsbury.
Juárez, Paula; Gisclard, Marie; Goulet, Frederic; Cittadini, Roberto; Elverdin, Julio; Patrouilleau, Mercedes; Albaladejo, Christophe y González, Edgardo (2014). “Argentina: Políticas de agricultura familiar y desarrollo rural”, en: Sabourin, Eric; Samper, Mario; Sotomayor, Octavio (Coord.), Políticas públicas y Agriculturas familiares en América Latina y el Caribe: Balance, desafíos y perspectivas. Santiago de Chile, CEPAL. pp. 51-73.
Kleinman, Daniel Lee y Kloppenburg, Jack (1988). “Biotechnology and University-Industry relations: Policy Issues research and the ownership of intellectual property at a Land Grant University”, Policy Studies Journal, Vol. 17, Nº , pp. 83-97.
Kloppenburg, Jack Ralph (2005). First the seed. The political economy of plant biotechnology 1492-2000. Madison, The University of Wisconsin Press.
Lapegna, Pablo y Perelmuter, Tamara (2020). “Genetically modified crops and seed/food sovereignty in Argentina: scales and states in the contemporary food regime” The Journal of Peasant Studies, Vol. 47, Nº 4, pp. 700-719.
Latour, Bruno (2013). Investigación sobre los modos de existencia: Una antropología de los modernos. Buenos Aires, Paidós.
Latour, Bruno (2008). Reensamblar lo social: Una introducción a la teoría del actor-red. Buenos Aires, Manantial.
López, Ann Aurelia (2007). The farmworkers’ journey. Berkeley, University of California Press.
Lopez Castro, Natalia (2021). “Agricultura familiar (Argentina, 2000-2019)”, en: Salomón, Alejandra y Muzlera, José (eds.) Diccionario del Agro Iberoamericano. Ciudad Autónoma de Buenos Aires, Teseo. pp. 39-44.
Maggio, Andrea (2017). CIPAF 10 años: memoria institucional y experiencias de investigación acción participativa con la agricultura familiar. Ciudad Autónoma de Buenos Aires, INTA.
Manzanal, Mabel y Schneider Sergio (2011). “Agricultura Familiar y Políticas de Desarrollo Rural en Argentina y Brasil (análisis comparativo, 1990-2010)”, Revista Interdisciplinaria de Estudios Agrarios, Nº 34, pp. 35-71.
Mooney, Pat (2018a). Blocking the chain. Industrial food chain concentration, Big Data Platforms and food sovereignty solutions. Val David, Canada, ETC GROUP.
Mooney, Pat (2018b). “What’s cooking for climate change? Techno-fixing dinner for 10 Billion”, Bulletin of Atomic Scientists, Vol. 74, Nº 6, pp. 390-396.
Monton, Diego (2020). “Soberanía alimentaria. (América Latina, 1996-2020)”, en: Salomón, Alejandra; Muzlera, José (eds.) Diccionario del Agro Iberoamericano. Ciudad Autónoma de Buenos Aires, Teseo. pp. 965-970.
Nemes, Gusztáv; Chiffoleau, Yuna; Zollet, Simona; Collison, Martin; Benedek, Zsófia; Colantuono, Fedele; Dulsrud, Arne; Fiore, Mariantonietta; Holtkamp, Carolin; Kim, Tae- Yeon; Korzun, Monika; Mesa-Manzano, Rafael; Reckinger, Rachel; Ruiz-Martínez, Irune; Smith, Kiah; Tamura, Norie; Viteri, María Laura y Orbán, Éva (2021). “The impact of COVID- 19 on alternative and local food systems and the potential for the sustainability transition: Insights from 13 countries”, Sustainable Production and Consumption, Vol. 28, pp. 591-599.
Pautasso, Marco; Aistara, Guntra; Barnaud, Adeline; Caillon, Sophie; Clouvel, Pascal; Coomes, Oliver; Deletre, Marc; Demeulenaere, Elise; De Santis, Paola y Döring, Thomas (2013). “Seed exchange networks for agrobiodiversity conservation. A review”, Agronomy for Sustainable Development, Vol. 33, Nº 1, pp. 151-175.
Pengue, Walter (2005) “Transgenic Crops in Argentina: The Ecological and Social Debt”, Bulletin of Science, Technology & Society, Vol.25, Nº. 4, pp. 314-322.
Peschard, Karine y Randeria, Shalini (2020). “Keeping seeds in our hands: the rise of seed activism”, The Journal of Peasant Studies, Vol. 47, Nº 4, pp. 613-647.
Pinto, Lucas Henrique (2020). “Agroecología y recampesinización cualitativa en el agro argentino contemporáneo (2014-2019)”, Boletín de Estudios Geográficos, Vol. 113, pp. 161-180.
Pinto, Lucas Henrique (2018). “Movimientos sociales populares frente al Tercer Sector: estudio comparado de organizaciones campesinas de Brasil, Argentina y México”, Letras Verdes Revista Latinoamericana de Estudios Socioambientales, Vol. 23, pp. 133-156.
Poggi, Marina y Pinto Lucas Henrique (2021). “Visibilización de la agroecología periurbana durante la pandemia: el uso de las redes sociales para la militancia del plato”, Revista TOMO, Vol. 38, pp. 215-249.
Red de Cátedras Libres de Soberanía Alimentaria y Colectivos Afines (2018). Red Calisas. Tejiendo redes para la Soberanía Alimentaria. Compartiendo saberes y experiencias en torno a la creación de las Cátedras Libres de Soberanía Alimentaria y Colectivos afines de la Argentina. Ciudad Autónoma de Buenos Aires, Mónadanomada.
Rush, Pablo; Frey, Ana; Marengo, Claudia; Popper, Azul; Rall, Steve y Couso, Luciana (2017). “Restauración participativa del estrato herbáceo en bosques xerofíticos del gran chaco americano”, Cadernos de Agroecología, Vol. 13, Nro. 1.
Sarandón, Santiago y Flores, Claudia (2021). “Agroecología. (América Latina, 1989-2020)”, en: Salomón, Alejandra; Muzlera, José (eds.) Diccionario del Agro Iberoamericano. Ciudad Autónoma de Buenos Aires. Buenos Aires, Teseo. pp. 51-56.
Silva Garzón, Diego y Gutiérrez Escobar, Laura (2020). “Revolturas: resisting multinational seed corporations and legal seed regimes through seed-saving practices and activism in Colombia”, The Journal of Peasant Studies, Vol. 47, Nº 4, pp. 674-699.
Seufert, Philip; Boselli Mariapaola y Mori Stefano (2021). Recuperar el ciclo de la sabiduría: Luces para realizar el derecho a las semillas. Guía para la implementación de los derechos del agricultor. Grupo de trabajo sobre biodiversidad agrícola del Comité Internacional de Planificación para la Soberanía Alimentaria (CIP), FIAN Internacional y el Centro Internazionale Crocevia, acceso electrónico: https://www.fian.org/files/files/GUIA_Implementacion- DA_ESP_final.pdf, 5 enero.
Sohn Leslie, Isaac (2017). “Improving farmers’ markets and challenging neoliberalism in Argentina”, Agriculture and Human Values, Vol. 34, Nº 3, pp. 729-742.
Toensmeier, Eric; Ferguson, Rafter y Mehra, Mamta (2020) “Perennial vegetables: A neglected resource for biodiversity, carbon sequestration, and nutrition”, PLoS ONE, Nº 15, Vol. 7.